Monica Badea Posted October 25, 2023 Share Posted October 25, 2023 Vrei să pierzi în greutate? Este esențial să mănânci la anumite ore pentru a slăbi Pentru a-ți menține silueta sau pentru a slăbi, este necesar să ai un stil de viață sănătos, care să includă activități fizice, precum și o alimentație echilibrată. Ceea ce nu știai, însă, este că ar putea exista și un orar al meselor, care te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus. Iată la ce ore ne sfătuiesc specialiștii să mâncăm pe parcursul zilei! Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard a dezvăluit faptul că orele la care mâncăm trebuie să se sincronizeze cu ritmul circadian, pentru că nivelul de zahăr din sânge, precum și descărcarea normală de insulină să fie optime pe parcursul întregii zile. Mâncatul neregulat și excesele duc la acumularea de kilograme în plus, dar în anumite situații pot genera fenomenul de creștere a rezistenței la insulină la nivel celular, cu repercusiuni asupra metabolismului lipidelor, sistemului hormonal și a sănătății în general. Întrucât trebuie să vedem mâncarea ca pe o necesitate de a-i da organismului nutrienții necesari și nu ca să ne satisfacem o plăcere, este necesar să organizăm mai bine atât compoziția, cât și orarul meselor. Micul dejun: între orele 6:00 și 9:45 Un mic dejun bogat în proteine, servit în intervalul orar 6:00 – 9:45, împiedică organismul să acumuleze depozite de grăsime, dar menține și senzația de sățietate pe perioada zilei. Un mic dejun consumat după ora 10:00 nu îți va ține mult de foame. Specialiștii recomandă să mâncăm micul dejun la o oră după ce ne trezim. Astfel, organismul este pregătit să digere alimentele consumate, dar are și nevoie de energie. Cu cât amâni mai mult micul dejun, cu atât mai mult îți privezi organismul de energie. Prima gustare: la 2-4 ore după micul dejun Nu toată lumea are nevoie de o gustare în prima parte a zilei, însă dacă simți nevoia să mănânci ceva, ai face bine să nu te abții. Această gustare are rolul de a te energiza pentru a rezista până la masa de prânz, fără să te simți obosit sau să resimți dificultăți de concentrare cauzate de foame. O gustare pe care nutriționiștii o recomandă pentru prima parte a zilei ar fi o mână de migdale sau alte nuci pe gustul tău, important este să fie crude, nu prăjite. Prânzul: până la ora 15:00 Un studiu publicat de curând de către Jurnalul American de Nutriție a concluzionat, după monitorizarea a 1300 de indivizi la dietă pentru slăbire, că persoanele care iau prânzul până în ora 15:00 au șanse mai mari să slăbească. A doua gustare: la 2-4 ore după prânz Dacă ai o activitate fizică intensă sau ai fost la sală, s-ar putea ca pe lângă hidratare să simți nevoia unei gustări. Cea de-a doua gustare din zi poate fi luată la 2-4 ore după prânz. Dacă renunți la gustarea de amiază, există riscul să te înfometezi și să iei o cină mai copioasă decât e cazul. Ar fi ideal ca a doua gustare din zi să fie alcătuită din câteva bucățele de fructe, un iaurt slab și legume proaspete, cum ar fi bucățele de ardei, țelină, morcovi sau un ou fiert tare cu puțin muștar. Cina: între orele 17:00 și 19:00 Mâncatul seara, înainte de culcare, nu numai că îngrașă, însă îți afectează și calitatea somnului. Pe lângă caloriile suplimentare, mâncatul prea aproape de ora de culcare poate avea și alte implicații asupra sănătății, cum ar fi probleme digestive. Când dormi, digestia ta încetinește în mod natural pe măsură ce metabolismul intră într-o stare de repaus. Întinsul în pat imediat după masă poate duce la simptome precum indigestie, reflux acid și arsuri la stomac. După cină, daca vrei să slăbești, teoretic nu mai sunt permise gustările de niciun fel, nici măcar cele sănătoase, pe bază de fructe, legume sau nuci și semințe. În schimb, poți bea un ceai cald de plante, neîndulcit. Beneficiul consumului de mese la fiecare trei până la patru ore este că te ajută să îți reglezi glicemia și, astfel, să controlezi foamea și poftele necontrolate. Pentru cei cu o greutate normală și metabolism activ, nu este nimic în neregulă în a mânca o gustare ușoară și sănătoasă după cină, atâta timp cât o planifici ca parte a caloriilor zilnice. Pentru a nu mânca în exces, acordă atenție alimentelor în timpul mesei, evită să mănânci în fața televizorului și alege o gustare controlată în porții. Unele opțiuni bune sunt gustări ambalate cu 100 de calorii, porții mici de floricele de porumb, gătite foarte simplu cu minim de ulei, fără unt sau alte arome, iaurt cu conținut scăzut de grăsimi sau bucățele de fructe. Nu sunt importante numai orele la care mănânci, ci și alimentele pe care le incluzi în dieta zilnică. sursa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.