Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Recommended Posts

Care sunt situațiile în care metabolismul devine mai leneș?

Femeile sunt defavorizate, având un metabolism mai lent în sarcină, lactație și menopauză. De altfel, masă grasă „normală” e diferită la cele două sexe, fiind 15‑22% la bărbați și respectiv 25‑35% la femei. Înaintarea în vârstă, creșterea gradului de urbanizare cu sedentarism consecutiv, consumul crescut de alcool, multe medicamente și alimente hipercalorice, precaritatea educației și stresul cronic sunt cele mai importante cauze ale „epidemiei” de obezitate cu care ne confruntăm. Dintre toate, însă, graba în care trăim și seninătatea cu care ne iertăm („Știu că mănânc prea multe dulciuri, dar nu rezist fără ciocolată” ori „Nu am timp să mă mișc”) sunt cele mai importante.

Sportul, consumul de proteine și dezvoltarea unei mase musculare optime ajută?

Evident. Mușchii sunt singurii „consumatori” importanți de energie, cu condiția să fie folosiți permanent. Sigur, și creierul consumă cam 2,5% din necesarul de glucoză al organismului. Grăsimea nu se „evaporă” prin piele, prin saună sau transpirație decât în reclamele mincinoase pentru tot felul de izmene de slăbit sau centre de înfrumusețare.

Masa musculară se construiește în copilărie și adolescență, treptat, nu cu batoane proteice, anabolizante și prafuri de soia (aceia vor fi mușchi slab funcționali, cu putere redusă și consum energetic mic). După care, trebuie utilizată în permanență; cel mai bun exemplu este cel al sportivilor de performanță care sunt și ei condamnați la îngrășare atunci când abandonează activitatea competițională, dacă nu își reduc adaptativ aportul caloric.

Chiar dacă ultimele cercetări dovedesc că apetența pentru mișcare și sport e condiționată genetic, tot știința demonstrează că sportul sistematic și disciplinat anulează o astfel de moștenire. În ceea ce privește aportul de proteine, creșterea acestuia la 25% din porție cu excluderea dulciurilor concentrate timp de 6 luni este dovedit că influențează drastic la nivelul creierului mecanismul de recompensă prin junk food și dulciuri.

Este vorba despre proteinele cu înaltă valoare biologică, provenite din carne de calitate, ouă, lactate și brânzeturi. Consumul abuziv de dulciuri și grăsimi duce la alterarea a ceea ce se cheamă „sensory-specific-savory” (sss-greu de tradus corect în românește) și condamnă individul la overeating (supraalimentare), de obicei prin adăugarea unui desert la orice masă. De aceea, părinții trebuie să înceteze să-și recompenseze copiii cu dulciuri (chiar și atunci când sunt slabi sau sportivi), pentru că riscul ca aceștia să ajungă adulți obezi este maximum

sursa

WhatsApp Image 2023-02-01 at 22.22.56.jpeg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Monica Badea changed the title to Metabolismul” leneș “!

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...